Smartphone detox

Get a (real) life! Get on board!

Vind je het soms ook zo shockerend om jezelf via anderen te zien en te beseffen dat jij, net als de rest, ook de hele dag aan je scherm gekluisterd zit. Heb je wel eens een app geinstalleerd om de tijd te tracken die jij op je smartphone besteed? Wanneer is het voor het laatst geweest dat jij jou smartphone een dag niet hebt aangeraakt?!  Als je er over na denkt, vind je het dan niet zonde dat je zoveel tijd van je leven besteed aan je smartphone. Als je er echt over na gaat denken dan word dus een groot gedeelte van jou reis van je leven bepaald, of op zijn minst besteed, aan de algoritmes die je niet eens kent. 

Wil je ervaren wat het met je doet om een paar dagen geen scherm te gebruiken? Kom aan boord! De garanties van deze ervaring op een rij:

  • Beter slapen
  • Meer energie
  • Op avontuur
  • Het gevoel echt te leven
  • Geluk stofjes waar je u tegen zegt

Zelf ben ik 36 en het lijkt erop dat iedereen jonger dan mij een dag niet heeft geleefd als het niet op social media gepost is. Van elke kop koffie t/m elke regendruppel en zonsondergang en alles ertussen in. Alles, alles moet gepost worden, anders bestaat het niet. Totaal gedreven door de algoritmes, het lijkt wel alsof we allemaal narcisten zijn geworden, leven voor ons digitale echo. Verslaafd aan de likes en de followers. Ons brein, onze hormonen totaal overhoop gehaald. Social media scrollen is net als chips eten, het is vet, zoet en zout tegelijkertijd, heerlijk voor onze hersenen, die immers geprogrammeerd zijn op overleven, er is niets lekkerders om op te kunnen overleven. Net als social media, er is niets lekkerders dan weer een like, een follower, een onnozel fimplje, het is zo bizar lekker omdat het zo bizar goedekope manier is om geluksstofjes aan te maken, allen maar scrollen, je duim nodig niet meer. Zijn je hersenen hier eenmaal aan gewend raak je dus ook niet meer snel opgewonden van wat er in real life gebeurd, laat staan dat je nog motivatie hebt voor de "kleine" dingen in het leven zoals een gezonden maaltijd maken, huis opruimen etc 

 

Ik zie socialmedia als een van de grootste bedreigingen van deze tijd. Het is niet meer social en laat het woord media ook maar weg. Zowel op micro niveau: jou persoonlijke gesteldheid, jouw geluk, jou leven, jou gezondheid, als ook op macro/maatschappelijk niveau zie ik het als grootste bedreiging. Het is hard tegen hard, nuance, hoor wederhoor, een echt gesprek, laat staan echte verbinding het bestaat niet meer. Hele bevolkingsgroepen worden uit elkaar gedreven, nep nieuws, AI is de norm geworden. 99% van alle online informatie is binnen een paar jaar fake - en niet meer van echt te onderscheiden. 

In real life zien we elkaar niet meer. We worden wakker met het scherm en gaan er mee naar bed. Onderweg, overal continu. 

 

Wil je jou leven weer eens echt terug krijgen? GET A LIFE GET ON BOARD. NOW!