Bezwaren om vooral niet op avontuur te gaan 

Hoe meer bezwaren je kan bedenken om niet te beginnen aan deze persoonlijke ontwikkeling reis,

hoe meer deze reis voor jou geschikt is. 

Het concept is er namelijk op gericht om jou mentaal en fysiek uit je comfortzone te halen,
want dat is waar je het meeste leert. No pain no gain.  

Ik wil jou eye-opener zijn, opnieuw naar jezelf en de wereld om je heen te leren kijken,

zodat we jouw comfortzone gaan vergroten. 

De meest gehoorde bezwaren

 

 1. Ik heb geen tijd

Jij hebt dezelfde tijd als ik: de tijd die je gegeven is tijdens jouw leven. Het is aan jou om te kiezen wat je met die tijd doet. Elke dag, elk uur, elke minuut is aan jou om te kiezen wat belangrijk voor je is. En pas op: je leven is voorbij voor je het door hebt. Stop met de oorzaak buiten jezelf te zoeken en neem verantwoording voor je eigen leven!

 

 1. Ik heb geen geld

Investeer dan vooral in jezelf zodat je in je kracht kan gaan staan en kan gaan werken vanuit je passie want al je doet waar jij goed in bent en waar jij gelukkig van wordt dan kun je er ook geld mee verdienen!

Ben je gefocust op geld? Kom dan aub aan boord want zo zonde om jouw leven in te zetten voor geld om spullen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. En vindt je geld zo belangrijk: leer dan wat jou talenten zijn, wat voor persoonlijkheid je hebt en in wat voor omgeving jij het meest tot je recht komt dan ga je vanzelf geld verdienen.

 

**Geloof je erin dat investeren in persoonlijke ontwikkeling jou rijker maken dan spullen maar heb je echt niet een paar honderd euro beschikbaar. Neem dan contact met mij op; op wie weet kun je mij helpen en maken we er een ruil dienst van!

 

 1. Ik doe al aan persoonlijke ontwikkeling

Heel goed. Ken je ookal jouw algoritmes, jouw persoonlijkheid en weet je wat jouw patronen zijn? Heb je mijn introductie persoonlijkheid test al gedaan? Waarschijnlijk herken je je in meerdere persoonlijkheid typen. Iedereen heeft namelijk van alle karakters wel trekken en per situatie, fase in je leven kunnen bepaalde trekken sterker aanwezig zijn. Juist die dynamiek van jouw persoonlijkheid leer je middels het Enneagram goed kennen. 

 

 1. Ik heb geen probleem

Houden zo, maar waarschijnlijk wel ergens een verborgen behoefte, anders was je hier niet terecht gekomen. Laten we jou behoeftes ontgrendelen voor het te laat is en je wel en probleem hebt. En waarschijnlijk herken je ook wel dat je in relatie met anderen vaak elkaar niet begrijpt. Dit komt omdat jullie verschillend geprogrammeerd zijn. Het Enneagram helpt om jezelf en de ander te leren begrijpen, zodat je meer begrip hebt voor elkaars verschillen. Hierdoor kun je veel sterkere relaties onderhouden!  Een voorbeeld zie je hier.

 

 1. Ik doe zelf wel een persoonlijkheidstest

Zelf een test doen is een goed begin maar het is een zelf-diagnose. Als je ziek bent en op internet gaat lezen over je symptomen dan zie je ook al snel door de bomen het bos niet meer en denk je al snel dat je de ergste ziektes hebt.
Waarom online persoonlijkheid testen niet werken? Onbewust vul je de test in vanuit hoe jij je zelf (wenst) te zien. Daarbij komt dat bij de meeste persoonlijkheid testen je een andere uitkomst hebt wanneer je die later, na aan jezelf gewerkt te hebben, nog eens invult. Dat kan natuurlijk niet want jouw karakter kun je niet veranderen. Dat is precies de reden om een Enneagram type interview te doen door iemand die er voor opgeleid is en de test ook door drie mensen in je omgeving te laten invullen, over jou (zie het programma). Pas dan kunnen we goed achterhalen wie jij echt bent want iedereen heeft blinde vlekken. Hoe vaak vraag jij de mensen om je heen bewust naar feedback? Hoe ze jou zien? Welke tips ze jou zouden willen geven om jezelf te ontwikkelen?

 

 1. Vanlife is niets voor mij

Je kan dit zeggen vanwege twee redenen:
A. je hebt er nog geen ervaring mee
B. je hebt er ervaring mee maar het camper leven beviel je niet.


Als ‘A’ op jou van toepassing is: Ken je het gezegde “ik heb het nog nooit gedaan dus ik zal het vast kunnen” – vaak denken we dat alles wat onbekend is en buiten onze comfortzone ligt niet bij ons past, dat we het niet kunnen of zien we gevaren. Dat zijn zelf beperkende overtuigingen. Onze hersenen zijn namelijk van oorsprong geprogrammeerd op over leven en houden jou klein want alles wat onbekend is kan gevaarlijk zijn. Lees verder onder kopje ‘B’ wat zo mooi is aan vanlife, voor iedereen.

Als je ‘B’ zegt ben ik benieuwd naar jouw ervaring. Om eerlijk te zijn: ik houd ook niet van vanlife als het bijvoorbeeld meer dan twee dagen regent. Maar mijn concept is er op gericht om locatie onafhankelijk de reis met jou te ervaren, daarom reizen we naar nog onbekende bestemmingen, zodat we last minute kunnen besluiten waar we naar toe gaan, zodat we zeker zijn van lekker weer en een mooie omgeving.

 

Het mooie van vanlife: het buiten leven. Dat is wat voor iedereen in onze maatschappij per definitie een goede afwisseling is want we leven veel te veel binnen, veel te veel online en zijn veel te druk. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het zien van natuur ons goed doet. Combineer je dat met buitensporten dan heb je het ultieme te pakken.
We leven dus niet binnen in de camper maar buiten! We zijn alleen binnen om eten te maken en te slapen!

Daarbij komt dat veel coaches en persoonlijke ontwikkelingsreizen werken vanuit een saaie kamer in een woning of kantoor pand, of werken vanuit een dure locatie zoals een hotel in het bos, of verre reizen organiseren met dure verblijven etc. Mijn concept is best of both worlds: persoonlijke ontwikkeling op de mooiste plekken in de natuur maar zonder het bijbehorende prijskaartje want wildkamperen is immers gratis!

 

 1. Hoe zit het met mijn 'personalspace' tijdens de reis

Goede vraag! Voor ons allebei belangrijk tijd voor ons zelf te hebben! Je hebt jouw eigen daktent boven op het 3 meter hoge dak. Dat is jouw eigen plek om tot rust te komen en te slapen. Tijdens het rijden heb je heel de bank voor jezelf en tijd voor jezelf zodat ik kan focussen op het rijden. Verder hebben we een afgesloten toilet en douche ruimte en kun je als je dat liever doet ook buiten douchen, we hebben ook een douchetent mee voor wanneer je buiten wilt douchen maar met extra privacy.

Ookal daag ik je juist uit dit gevoel van benodigde privacy tijdens de reis ook los te laten, want ook dat is iets wat ons ego ons verteld door aangeleerde normen en waarden. Er zijn ook culturen waar ze amper kleding dragen. Niet dat wij dat nu moeten gaan doen maar het toont maar aan dat alles relatief is, maar net wat je gewend bent. Juist daarom daag ik je uit om ook op dit vlak uit je comfortzone te stappen. Het is zo grappig dat veel mensen zich schamen om bijvoorbeeld te poepen of voor hun lichaam. Terwijl dat juist zaken zijn die we allemaal doen en hebben!
Verder leven we zoveel mogelijk buiten, waardoor je de grootste personalspace hebt die je maar kan voorstellen! We hebben elke dag echt tijd voor ons zelf, dat is voor ons beide fijn. Lees hier meer over het off-grid basis kamp op wielen!

 

 1. Ik kan niet kitesurfen, ik weet niet of ik het wel kan? Ik ben bang om te leren kitesurfen.

Ieder volwassen mens kan alles leren, alles zit in je en nog veel meer. Jouw onbewuste is veel groter dan jou bewuste. Een van de grondbeginselen van NLP. Ik zal je een voorbeeld geven: ik dacht 34 jaar lang dat ik twee linker handen had, ongeduldig en onhandig was. Omdat ik de droom had om zelfvoorzienend te leven zat deze zelf beperkende overtuiging mij in de weg. Ik dacht echt dat ik nooit mijn droom zou kunnen waarmaken. Door mijn NLP opleiding transformeerde ik deze zelf beperkende overtuiging in de overtuiging dat ik het ook een handyman kan worden. Heel de camper heb ik van scratch af aan zelf opgebouwd. Ik was staalbewerker, loodgieter, timmerman, houtbewerker, inkoper, project manager en nog veel meer. Heel de bouw (check de bus) heb ik volledig zelf gedaan. Zwaar uit mijn comfortzone en dagelijks wilde ik stoppen en had ik het idee “waarom wil ik mijzelf in hemelsnaam ook op dit vlak ontwikkelen”  "waarom koop ik niet gewoon een camper en ga ik doen wat ik leuk vindt" de tranen stonden letterlijk dagelijks in mijn ogen. Gelukkig ging ik door met als beloning een mooie off-grid camper waar ik trots op kan zijn en bovenal ben ik nu van mijn zelf beperkende overtuiging af dat ik onhandig ben. Nu heb ik veel meer vertrouwen in mijzelf en kan ik mijn dromen waar maken!

We zien vaak gevaren of problemen maar als we de confrontatie er mee aangaan blijkt het in werkelijkheid mee te vallen. Dat is met kitesurfen net zo. Ik leer het je op veilige manier en het is de meest ultieme manier om vrijheid te ervaren en je hoofd te legen en op te gaan in het moment. Ik doe veel sporten maar kan geen leukere sport verzinnen en zeg altijd: "als je in Nederland woont kun je beter aan kitesurfen doen dan aan wintersport". Waarom is Kitesurfen de beste sport om in Nederland te doen? We hebben de meeste wind en het meeste water! De meeste kitesurf wereldkampioenen komen dan ook uit Nederland! Overigens kun je het kitesurfen zo gek maken als jezelf wilt. Er zijn heel veel verschillende kitesurf disciplines. Het is net als fietsen, je kan er voor kiezen gewoon rustig te cruizen, te wielrennen, te mountainbiken, naar BMX jump parks te gaan en alles er tussen in. Zo is het met kitesurfen ook. Ik vertel je er graag alles over en je kan ook alvast meer lezen op de site: dekitesurfbus.

 

 1. Ik ben niet zo van avontuur en niet zo sportief

Juist daarom daag ik je uit om uit je comfort zone te stappen. Wat niet is kan nog komen. Uiteraard passen we de activiteiten aan op jou conditie en kunnen we bijvoorbeeld ook gewoon een mooie wandeling maken in plaats van meteen het meest uitdagende mountainbike parcours op te gaan. Stap voor stap. Think big, act small. Verder noem ik het wel wildkamperen maar eigenlijk is het niet zo wild want we hebben alle faciliteiten bij ons, van kachel tot warme douche en toilet. 

 

 1. Wat jij doet past niet bij mij

Mijn doel is ook niet om jou te laten doen wat ik doe. Mijn doel is dat jij jezelf goed leert kennen en met nieuwe ogen naar jezelf en de wereld om je heen leert kijken. Om jou comfortzone te vergroten zodat je:
a. Weet waar jij gelukkig van wordt en ;
b. Tot actie over gaat om dat waar te maken.
Om daar te komen is het goed om even een eye-opener te krijgen, even uit je dagelijkse patronen en bubbel te stappen en je omgeving aan te passen, daarom: “welkom aan boord van de reis van jouw leven”!

 

En dan nog alle overige bezwaren hier onder...

Zoals wel duizenden euro's stoppen in al die spullen die je koopt en alle andere vakanties, maar niet een paar honderd euro investeren in jezelf en het meest waardevolle voor jou leven.

 

 1. Financiële overwegingen: Mensen kunnen aarzelen om geld uit te geven aan cursussen, coaching of boeken voor persoonlijke ontwikkeling vanwege budgettaire beperkingen. Ze zien het mogelijk als een extra kostenpost die ze zich niet kunnen veroorloven, niet wetende dat dit de grootste Return on Invest kan opleveren. Want ga jij werken vanuit je passie dan ben je ten eerste veel gelukkiger dan wanneer je werk doet alleen voor het geld en kun je daarnaast ook nog eens goed geld gaan verdienen want als je werkt vanuit je passie, vanuit je talenten dan zal je er automatisch heel goed in kunnen worden!

 2. Tijdgebrek: Velen ervaren een gebrek aan tijd als een belangrijke belemmering. Het volgen van trainingen, lezen van boeken of deelnemen aan workshops vergt tijd, en sommige mensen vinden het moeilijk om deze tijd vrij te maken naast hun werk, gezin en andere verplichtingen. Dan stel ik je graag de vraag: ga je nooit op vakantie? Ik daag je uit om eens op een andere manier op vakantie te gaan. Op een manier dat je bij thuiskomt niet weer direct verlangt na de volgende vakantie maar op een manier dat je echt nieuwe energie hebt om nieuwe dingen in je leven te gaan ondernemen. Een zelf ontwikkeling vakantie is de meest waardevolle. En als je het gevoel hebt verplicht met je kinderen, vrouw, man, familie op vakantie te moeten: Als zij echt van je houden dan gunnen ze jou deze coaching reis. Want bij thuiskomst ben je een vele fijner persoon om mee te leven. Een persoon die zichzelf veel beter kent en daardoor ook leert dat jij anders bent geprogrammeerd en daardoor veel meer begrip heeft voor jullie verschillen en meer emphatie kan tonen. Wat is een weekje van heel jou leven?

 3. Scepticisme: Sommige mensen zijn sceptisch over de effectiviteit van persoonlijke ontwikkeling. Ze twijfelen aan de waarde van zelfhulpmethoden en geloven mogelijk dat het slechts een trend is zonder echte voordelen. Dit zijn vaak de mensen die het meest disconnected zijn met wie zij werkelijk zijn en het het meest spannend vinden om naar zichzelf te kijken. Daarom juist dat het voor jou de meeste impact kan hebben dit wel te doen.

 4. Comfortzone: Mensen hebben vaak de neiging om in hun comfortzone te blijven en verandering te vermijden. Investeren in persoonlijke ontwikkeling kan betekenen dat ze zich moeten blootstellen aan nieuwe ideeën, uitdagingen en groeimogelijkheden, wat voor sommigen oncomfortabel kan zijn. Dat het oncomfortabel aanvoelt is ook de bedoeling. Buiten je comfortzone leer je het meest. En hoe comfortabel is die zone van jou in werkelijkheid? Wil je stiekem niet jou comfortzone vergoten?

 5. Gebrek aan bewustzijn: Sommige mensen realiseren zich mogelijk niet dat ze zich kunnen verbeteren of hebben niet het bewustzijn van de voordelen van persoonlijke ontwikkeling. Ze zijn zich niet volledig bewust van hun eigen potentieel en hoe investeren in zichzelf hun leven positief kan beïnvloeden. Je haalt ook je rijbewijs voordat je met een auto de weg op gaat. Het gekke is alleen dat wij niet eerst onze eigen persoonlijkheid leren kennen voordat we er mee gaan leven. Terwijl we heel ons leven met onszelf aan het leven zijn. Als jij je bewust wordt van hoe jij geprogrammeerd bent voor het leven, hoe jouw persoonlijkheid alles wat je denkt en doet continu onbewust aanstuurt, dan kun je veel effectiever per situatie kiezen hoe je reageert ipv je altijd maar jou automatische patroon volgt en daardoor eigenlijk een slaaf bent geworden van jou eigen karakter. Diepgaande zelfkennis is de meest waardevolle handleiding voor het leven.

 6. Eerdere mislukkingen/ervaringen met coaching: Als iemand eerdere pogingen heeft ondernomen om aan persoonlijke ontwikkeling te werken en niet de gewenste resultaten heeft behaald, kan dit leiden tot ontmoediging en terughoudendheid om opnieuw te proberen. Daarom juist is het belangrijk om gebruik te maken van het Enneagram. Omdat het Enneagram inzicht geeft in jou besturingssysteem. Daar waar de meeste andere vormen van coaching en persoonlijkheidsmodellen slechts als symptoombestrijding gezien kunnen worden omdat het beperkt blijft tot jouw gedrag, zonder te weten wat jouw gedrag aanstuurt zul je na verloop van tijd altijd weer terugvallen in jouw standaard patroon. Je kan jouw karakter ook niet veranderen. Ook niet met het Enneagram. Maar je kan door de diepgaande zelfkennis wel de patronen in jouw dagelijks leven leren (her)kennen waardoor je bewust kan kiezen hoe je reageert en effectiever met jezelf kan omgaan.


 7. Prioriteiten stellen: Sommige mensen stellen persoonlijke ontwikkeling niet als een prioriteit. Ze richten zich mogelijk meer op externe factoren zoals werk, financiën of gezinsverantwoordelijkheden en vinden het moeilijk om tijd en energie te investeren in zichzelf.
  Stop met het zoeken van de oorzaak en oplossing buiten jezelf. Het is de meest makkelijke weg, op korte termijn, om externe factoren verantwoordelijk te houden voor jou leven, jouw geluk. Maar het cliché is waar: echt geluk zit van binnen.
Wat is jouw comfortzone? Hoe vergroot je jouw comforzone. De leukste dingen leer je buiten je comfortzone. Kom aan boord!