De avonturier, enthousiasteling

Ik ben een optimistisch, enthousiast, sociaal en extravert persoon die graag nieuwe en interessante dingen bedenkt om te doen. Ik denk veel en beweeg snel tussen nieuwe ideeën en ben een snelle leerling met brede interesses. Ik doe vaak tien dingen tegelijk, ben altijd druk en heb toch vaak het idee dat ik iets nog beters misloop. Ik ben beter in dingen bedenken en opstarten dan afmaken en ben snel afgeleid door iets nog leukers. Ik ren van de ene naar de andere (piek) ervaring, maar daardoor kan ik moeilijk genieten van het hier-en-nu. Ik ben erg goed in (toekomstige) plannen maken en ben altijd bezig leuke dingen te plannen. Ik houd altijd graag alle opties open, denk in mogelijkheden en kan slecht tegen beperkingen. Hierdoor ben ik ook niet zo goed in (strategische) keuzes maken, want moeten kiezen betekent automatisch een beperking. Mensen noemen mij wel eens de levensgenieter. Ik ben iemand van de rode lijn en minder van de details. Dingen opstarten ben ik goed in, iets af maken ben ik minder sterk in. Ik ben charmant en sociaal en ook al ben ik zorgzaam kom ik niet altijd zo over bij andere mensen omdat ik druk ben met mijn eigen plannen. Het leven moet leuk zijn!

Ik ben extravert en kan slecht alleen zijn
Ik heb een hekel aan hiërarchie en houd niet van routinematig werk. Ik houd van afwisseling en mijn vrijheid. Mijn grootste pijn is verveling en beperkt worden, als ik niets doe dan word ik onrustig van binnen. Ik ben altijd op zoek naar leuke activiteiten en dingen in het leven en ga er vaak zonder over na te denken vanuit dat wat ik leuk vind, anderen ook leuk vinden. Daardoor kan ik onbedoeld egoïstisch overkomen. Als ik hier te veel in door draai kan ik zelfs zonder het door te hebben narcistische trekken ontwikkelen, omdat ik onbewust te veel gericht ben op mijzelf, mijn eigen leven en eigen leuke plannen. Ik heb dan directe feedback/confrontatie nodig om wakker geschud te worden. 

 Fear of missing out. Altijd bezig met iets nog leukers
Ik heb een zeer actieve geest die snel heen en weer beweegt tussen verschillende ideeën. Ik krijg graag een globaal beeld van hoe al deze ideeën in elkaar passen, en ik word enthousiast als ik concepten kan verbinden die in eerste instantie niets met elkaar lijken te maken te hebben. Ik werk graag aan dingen die mij interesseren en ik kan er veel energie in steken. Ik vind het leuk om mee te doen aan het begin van een project, tijdens de planningsfase, wanneer er veel interessante opties kunnen zijn om te overwegen. Wanneer ik mijn interesse in iets heb uitgeput, is het moeilijk voor mij om erbij te blijven, omdat ik door wil gaan naar het volgende dat mijn interesse heeft gewekt. Als iets onprettig is, verleg ik mijn aandacht het liefst naar leukere ideeën. Ik geloof dat mensen recht hebben op een plezierig leven.

Mijn grootste angst is verveling, anderen noemen mij wel eens levensgenieter 

Jouw focus (en valkuil) in het leven: Continu plannen maken en daardoor nooit in het hier-en-nu leven waardoor je nooit voldoening haalt omdat je dingen niet volledig ervaart en je uiteindelijk een leeg gevoel krijgt. Je wilt van de ene leuke ervaring naar de andere en ontwijkt negativiteit en pijn.  Maar zonder dalen geen pieken. Dus als je weg blijft vluchten van problemen en pijn door jezelf bezig te houden met leuke (toekomstige) activiteiten en plannen, ga je uiteindelijk nergens meer van kunnen genieten. Want als je niet meer weet hoe het is om pijn en problemen te hebben, weet je ook niet meer hoe het is om gelukkig te zijn. 


Jouw grootste leerpunten voor persoonlijke groei
:
1. Leer jezelf beperkingen opleggen, keuzes maken en je eraan houden. Leven in het hier-en-nu zonder bang te zijn iets nog beters mis te lopen, vertrouwen hebben dat al het moois van het leven je al toekomt. Inzien dat "the magic of life" overal om je heen is en de rust te nemen dit ook echt te ervaren. Door keuzes te maken creëer je ook de ruimte en tijd om echt te ervaren en genieten waar je mee bezig bent. 

2. Leer alleen te zijnDoordat je zo extravert bent is het lastig om alleen te zijn maar leer vertrouwen op jezelf en creëer ruimte en tijd voor de echte emoties, ook als die je op dat moment niet gelukkig maken want;

3. Leer pijn en problemen te accepteren; het is onderdeel van het leven en juist door moeilijke tijden kun je genieten van de goede tijden. Zonder moeilijke tijden ga je de goede tijden ook niet meer herkennen en erkennen en eindig je met een totaal gebrek aan zingeving en geluk. 

 

In stress: kan je perfectionistisch worden, naar jezelf en vooral ook naar je omgeving, dan word je kritisch en zeurderig. Dan heb ik (te) hoge idealen en is niets of niemand is goed genoeg. Je houdt de ander en je omgeving verantwoordelijk voor je ongeluk. 

In mentale rust: krijg ik meer de karaktereigenschappen van de onderzoeker, dan kan je beter concentreren en verdiepen i.p.v. altijd maar op zoek te zijn naar iets anders en nieuws. 

 

"Optimistisch, vrolijk, charmant, zorgzaam, uitbundig, spontaan, veelzijdig, extravert, op zoek naar mogelijkheden en plezier, piek ervaringen, synthesizer van ideeën, kans-gericht, snelle denker en avontuurlijk, maar ook pijn vermijdend, onattent, ongericht, niet toegewijd, onstuimig, autoriteit afwijzend en egocentrisch

Belangrijkste kenmerken Enneagram type 7:

Jouw onbewuste visie op het leven

Je bent er (onbewust) van overtuigd dat het leven vol kansen en keuzemogelijkheden zit en dat er altijd nog iets beters, iets leukers is en dat je recht hebt op een plezierig leven. Vanuit die visie kijk je over het algemeen uit naar de toekomst en toekomstige mogelijkheden. Je bent ervan overtuigd dat je recht hebt op een plezierig leven. 

Jouw drijfveer: jouw patroon dat alles wat je denkt en doet continu aanstuurt

Jouw drijfveer in het leven geeft antwoord op de vraag waarom je denkt en doet zoals je doet. Jouw drijfveer in het leven is plannen maken, onmatigheid altijd maar bezig zijn met een duizend-en-een leuke dingen en plannen. Dit doe je onbewust om weg te blijven van je innerlijke onzekerheden, van je innerlijke angsten voor beperkingen en je vlucht eigenlijk zonder je het door hebt weg van echte verantwoordelijkheid. Door continu, maar van de ene plezierige activiteit naar de andere te vliegen laat je geen ruimte over voor onplezierige (maar echte) gevoelens en emoties. Daardoor kan je uiteindelijk nergens meer echt van genieten, want zonder slechte tijden ga je de goede tijden ook niet meer herkennen. Zonder dalen geen pieken. 

Wat het beste zou zijn voor je persoonlijke ontwikkeling

Wat goed is voor Enneagram type 7:

- Soberheid, wijsheid. Jezelf beperkingen opleggen, keuzes maken en jezelf aan die keuzes houden. Blijven ipv weer verder te gaan. 

Dit betekent niet dat je een saai leven hoeft te gaan leiden. In tegendeel. Door jezelf beperkingen op te leggen creëer je juist tijd en ruimte om de dingen die je doet ook echt goed te doen en echt te kunnen ervaren. 

Als je dit niet doet dan blijf je heel je leven rennen "van het ene feestje naar het andere feestje" zonder dat een van die ervaringen jou ook echt voldoening geeft, omdat je ze niet echt ervaart, maar alweer bezig bent met het volgende plan. Op die manier krijg je uiteindelijk een heel leeg gevoel; precies waar je bang voor bent. 

In zekere zin kun je dus het beste het tegenovergestelde doen van wat jou automatische patroon zou doen.

Wat je (onbewust) vermijdt

Enneagram type 7 vermijd beperkingen, verveling, pijn en moeilijkheden. Door jezelf continu druk bezig te houden met plannen maken laat je verveling niet toe, want verveling is jouw grootste angst omdat je dan van binnen onrustig wordt.


Hier zijn enkele dingen die Type 7 vaak vermijdt:

 1. Negatieve emoties: Type 7 vermijdt vaak situaties die hen kunnen confronteren met negatieve emoties zoals verdriet, angst of frustratie.

 2. Beperkingen en verplichtingen: Ze vermijden vaak situaties waarin ze zich beperkt of verplicht voelen. Ze verlangen naar vrijheid en vermijden restricties.

 3. Saaiheid en routine: Type 7 heeft de neiging situaties te vermijden die als saai of routinematig worden beschouwd. Ze verlangen naar opwinding en nieuwe ervaringen.

 4. Confrontatie met pijnlijke realiteiten: Ze kunnen proberen pijnlijke of moeilijke realiteiten te vermijden door zich te richten op positieve aspecten van het leven.

 5. Verantwoordelijkheden: Ze kunnen verantwoordelijkheden vermijden die als belemmerend worden beschouwd. Dit kan leiden tot het ontlopen van taken die als minder plezierig worden ervaren.

 6. Intense emotionele diepgang: Situaties die intense emotionele diepgang vereisen, kunnen worden vermeden omdat ze de neiging hebben om oppervlakkigheid te verkiezen boven diepgaande emoties.

 7. Stilte en alleen zijn: Type 7 vermijdt soms stilte en alleen zijn, omdat het hen confronteert met hun eigen gedachten en emoties.

 8. Moeilijke gesprekken: Ze kunnen moeilijke gesprekken vermijden om confrontatie en negativiteit te vermijden.

 9. Langdurige verplichtingen: Situaties die langdurige toewijding en verplichtingen vereisen, kunnen worden vermeden omdat ze het gevoel van vrijheid kunnen beperken.

 10. Angstige gedachten: Ze vermijden vaak gedachten die hen angstig maken over mogelijke negatieve uitkomsten of problemen.

Het vermijden van deze situaties is vaak een manier voor Type 7 om hun behoefte aan plezier, opwinding en vermijding van pijn te waarborgen. Het bewust worden van deze vermijdingen kan hen helpen groeien en zichzelf uitdagen om ook de meer uitdagende aspecten van het leven aan te gaan.

In stress - krijg je trekken van de Perfectionist

Wat gebeurt er als het met Enneagram type 7 mentaal niet goed gaat? Vaak gaat het mentaal niet meer goed met je doordat je te veel wild, te druk bezig was met plannen maken en nergens meer echt van kon genieten. Dit kreeg je op een gegeven moment (onbewust) wel door en daardoor ging je jezelf beteugelen en in toom houden zoals type 1 de perfectionist het ook doet. Daardoor krijgt Enneagram type 7 in tijden van stress vaak te maken met confronterende gevoelens en gedachten over het feit dat je behoeften niet bevredigd zijn. Je wordt dan boos en kritisch op alles en iedereen om je heen omdat je de oorzaak buiten jezelf zoekt. Niets of niemand is dan meer goed genoeg voor jou om aan je behoeften te voldoen. Je wordt steeds ongeduldiger en kan nog moeilijker omgaan met de incompetentie van anderen. Eigenlijk is dit alles wederom niets meer of minder dan weer een andere strategie om maar niet stil te hoeven staan bij je ware gevoelens.

Kenmerken van een Type 7 in stress, waarbij ze zich naar Type 1 verplaatsen:

 1. Perfectionisme: In stressvolle situaties kan een Type 7 het perfectionisme van Type 1 overnemen. Ze kunnen kritischer worden ten opzichte van zichzelf en anderen, en streven naar perfectie om hun ongemak te verminderen.

 2. Bezorgdheid en angst voor fouten: Type 7, dat normaal gesproken neigt naar optimisme en vermijding van negatieve emoties, kan in stress bezorgder worden en angstig zijn over mogelijke fouten en tekortkomingen.

 3. Controleren van impulsen: Een Type 7 in stress kan meer moeite hebben met het controleren van hun impulsieve neigingen. Ze kunnen zichzelf beperkingen opleggen en proberen hun verlangen naar plezier en afleiding te beteugelen.

 4. Rigide denken: Onder stress kan een Type 7 geneigd zijn tot rigider denken en vasthouden aan striktere regels en normen, wat normaal gesproken niet typerend is voor hun meer flexibele benadering.

 5. Toename van zelfkritiek: Type 7 kan kritischer worden ten opzichte van zichzelf en hun prestaties. Ze kunnen zichzelf streng beoordelen en moeite hebben met het accepteren van minder dan perfecte resultaten.

 6. Verlies van focus op plezier: Tijdens stress kan het verlangen naar plezier en afleiding verminderen. Ze kunnen meer gefocust zijn op taken en verantwoordelijkheden, zelfs als dit hun gebruikelijke neiging tot vermijding van ongemak vergroot.

Het begrip van het desintegratiepunt kan nuttig zijn voor persoonlijke groei, omdat het individuen kan helpen zich bewust te worden van hun neiging tot specifiek gedrag onder stress en hen in staat stelt constructieve manieren te vinden om met stress om te gaan.

In ontspanning krijg je trekken van de Onderzoeker

Wanneer het mentaal goed gaat met Enneagram type 7 dan krijg je wat meer de trekken van Enneagram type 5 de onderzoeker. Dan vind je de rust om je ergens in te verdiepen in plaats van je continu te verbreden. Dan kun je beter de tijd nemen om ergens op te focussen.  

Waar je eerst continu op jezelf en je eigen plezierige plannen en activiteiten gericht was, krijg je nu de rust om je meer te richten op de wereld om je heen. In plaats van die wereld om je heen continu, maar te consumeren ga je die nu complementeren en lever je jouw bijdrage omdat je door hebt dat de wereld niet allen om jouw pleziertjes draaid. 

Door dit alles ga je de dingen die je doet ook beter doen en echt ervaren waardoor je uiteindelijk een veel voldaner gevoel er aan overhoud. 

Kenmerken die type 7 in rust krijgt van type 5:

 1. Verdieping en zelfreflectie: In ontspannen situaties kan een Type 7 een meer introspectieve en contemplatieve benadering aannemen. Ze kunnen meer tijd besteden aan zelfreflectie en nadenken over diepere vraagstukken.

 2. Behoefte aan begrip en kennis: Een Type 7 kan in een rusttoestand een sterkere behoefte aan begrip en kennis ervaren. Ze kunnen zich meer openstellen voor het leren van nieuwe dingen en het vergaren van diepgaande informatie.

 3. Terughoudendheid en beheersing van impulsen: Type 7 kan meer terughoudend worden en beter in staat zijn om impulsieve acties te beheersen. Ze kunnen hun behoefte aan constante afleiding verminderen en meer genieten van momenten van stilte.

 4. Emotionele terughoudendheid: In ontspanning kunnen ze meer emotionele terughoudendheid ervaren. Ze kunnen meer afstand nemen van intense emoties en ze rationeel benaderen.

 5. Genieten van alleen zijn: Een Type 7 in rust kan meer genieten van alleen zijn en tijd alleen doorbrengen zonder de behoefte aan constante afleiding.

 6. Strategisch denken: Ze kunnen een meer strategische benadering aannemen, waarbij ze hun energie richten op doelgerichte activiteiten en projecten.

 7. Focus op kwaliteit boven kwantiteit: Tijdens ontspanning kunnen ze meer aandacht besteden aan de kwaliteit van hun ervaringen in plaats van zich te laten leiden door de behoefte aan constante variatie en afwisseling.

Het begrip van het integratiepunt is waardevol omdat het individuen kan helpen te begrijpen hoe ze kunnen groeien en zichzelf kunnen ontwikkelen. Het kan een bron van balans en veerkracht zijn in verschillende levenssituaties.

 

Ontwikkel punten voor persoonlijke groei

De meest belangrijke ontwikkelpunten voor Enneagram type 7:

1. Leer je patroon herkennen dat je continu bezig bent met toekomstige plannen maken waardoor je nooit echt de ervaring waar je nu mee bezig bent ervaart en uiteindelijk een leeg gevoel en gebrek aan voldoening ervaart.

2. Leer te herkennen dat het continu maken van toekomstige plannen een vlucht is van moeilijkheden, een vermijdingsstrategie van verantwoordelijkheid nemen.

3. Zie in hoe bovenstaand het moeilijk maakt om dingen af te maken

4. Wees je bewust dat niet iedereen hetzelfde leuk vindt, dat als je te gefocust bent op je eigen plannen en activiteiten je hierdoor bij andere egoïstisch en zelfs narcistisch kan overkomen. 

5. Leer jezelf beperkingen op te leggen, jezelf te committeren aan iets of iemand, keuzes te maken en je daar aan te houden waardoor er tijd en ruimte is voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit; waardoor je de dingen die je doet ook echt kunt ervaren en er echt voldoening en zingeving uit kan halen. 

Praktische tips voor persoonlijke ontwikkeling

Praktische tips voor persoonlijke groei van Enneagram type 7:

1. Toets je plannen en ideeën bij mensen om je heen. Zo maak je efficiënt gebruik van jouw talent en rijke fantasie om plannen te maken en kom je er snel achter welke plannen haalbaar zijn en het waard zijn om echt je energie en tijd op te richten.

3. Je hebt een druk hoofd en springt van het ene idee op het andere: mindfulness, meditatie, momenten, inbouwen van niets doen kan jou enorm helpen, ook al gaat dit tegen je natuur in.

4. Leer vragen stellen, te luisteren en te reflecteren. Feedback van andere is geen kritiek, maar kan je verder helpen en jou blinde vlekken bloot leggen.

Communicatiestijl & houding/gedrag.

Hoe herken je een Enneagram type 7?

1. Meeslepende verhalen die worden verteld

2. Een continue stroom van ideeën worden gedeeld

4. Snel en vlot communiceren, van de hak op de tak en praat veel

5. Positief en opwindend gedragen ze zich 

6. Vaak hebben ze een jeugdige enthousiaste opgewekte uitstraling

7. Praten meer dan ze luisteren.

In relaties

Alles over Enneagram type 7 in relatie met de andere Ennegram types lees je hier: Liefdes relaties tussen Enneagram type 7.

De grootste uitdagingen voor Enneagram type 7 in relatie met anderen:
- Wees je bewust dat langetermijnrelaties betekenen dat je je moet committeren aan jouw partner en dat je dit vaak ervaart als beperking

- Hierdoor is een langetermijnrelatie per definitie een grote uitdaging en een groot avontuur voor jou. Je kan het wel en hebt een grote zorgzame kant in je zitten, maar die moet je wel bewust inzetten

- Vaak denk je dat je een groot empathisch vermogen hebt, maar wees je bewust van je valkuil dat je altijd druk bezig bent met je eigen plannen en activiteiten. Zorg er voor dat je de ander niet uit het oog verliest en ook vraagt wat de ander wil doen. Anders kan je zonder dat je het door hebt egoïstisch en op termijn zelf narcistisch overkomen. Dat wil je niet.

Type 7 in relaties:

 1. Vermijden van Conflicten:

  • Type 7's hebben de neiging conflicten en negatieve emoties in relaties te vermijden. Ze willen een lichte, vrolijke sfeer behouden en kunnen proberen moeilijke gesprekken te vermijden.
 2. Verlangen naar Plezier en Avontuur:

  • Ze brengen vaak energie en enthousiasme in relaties door op zoek te gaan naar plezier en avontuur. Ze streven naar positieve ervaringen.
 3. Snelle Verandering van Interesses:

  • Type 7's kunnen de neiging hebben snel van het ene naar het andere te springen in relaties, omdat ze altijd op zoek zijn naar nieuwe en opwindende ervaringen.
 4. Optimisme en Positiviteit:

  • Ze hebben een natuurlijke neiging tot optimisme en willen positieve aspecten benadrukken. Ze kunnen proberen hun partner op te vrolijken en te inspireren.
 5. Commitment en Angst voor Beperking:

  • Type 7's kunnen zich terughoudend voelen om zich volledig te binden uit angst voor beperkingen of het missen van andere mogelijkheden. Dit kan leiden tot enige weerstand tegen langdurige toewijding.
 6. Creativiteit en Ideeën:

  • Ze brengen vaak creativiteit in relaties en hebben veel ideeën voor leuke activiteiten. Ze waarderen het delen van nieuwe ervaringen met hun partner.
 7. Vermijden van Pijnlijke Gesprekken:

  • Ze hebben de neiging om moeilijke gesprekken of emotionele diepgang te vermijden. Dit komt voort uit hun verlangen om pijnlijke emoties te vermijden.
 8. Behoefte aan Ruimte en Onafhankelijkheid:

  • Type 7's hebben behoefte aan ruimte en onafhankelijkheid in relaties. Ze willen niet het gevoel hebben beperkt te worden en hebben hun vrijheid nodig.
 9. Stimulatie en Afleiding:

  • Ze hebben de neiging om stimulatie en afleiding te zoeken, waardoor ze soms moeite kunnen hebben met het omgaan met rustige of saaie momenten in een relatie.
 10. Positieve Invloed op de Sfeer:

  • Type 7's kunnen een positieve invloed hebben op de algehele sfeer van een relatie. Ze brengen vaak levendigheid en optimisme met zich mee.

Wat voor werk past bij jou?

Wat voor werk past bij Enneagram type 7?
- Werk waarin je jouw creativiteit kwijt kan
- Je hebt behoefte aan afwisseling en vrijheid.

Enneagram Type 7, de Enthousiasteling of Levensgenieter, gedijt over het algemeen goed in een werkomgeving die ruimte biedt voor creativiteit, variatie en uitdaging. Hier is een lijst met top 10 functies die goed kunnen passen bij Type 7, evenals top 10 functies die mogelijk minder geschikt zijn:

Top 10 Functies die Goed Passen:

 1. Evenementenplanner
 2. Creatief Directeur
 3. Reisblogger of Reisagent
 4. Marketingstrateeg
 5. Ondernemer
 6. Innovatieadviseur
 7. Presentator of Spreker
 8. Freelance Fotograaf
 9. Entertainmentproducent
 10. Social Media Manager

Top 10 Functies die Mogelijk Minder Geschikt Zijn:

 1. Financieel Analist (gericht op detail en nauwkeurigheid)
 2. Boekhouder (herhalende taken en focus op nauwkeurigheid)
 3. Kwaliteitscontroleur (gericht op foutdetectie)
 4. Archivaris of Bibliothecaris (gestructureerde en repetitieve taken)
 5. Dataverwerker (nauwkeurigheidsgericht)
 6. Compliance Officer (regelgevingsgericht)
 7. Beleidsanalist (langdurige focus op specifieke problemen)
 8. Juridisch Onderzoeker (gedetailleerde juridische analyse)
 9. Medisch Laboratoriumtechnicus (herhaalde tests en details)
 10. Productielijnmedewerker (herhalende taken en gestructureerde omgeving)

 

Zeven in werksituatie

Veel ZEVENs oefenen verschillende beroepen tegelijk uit of hebben banen waarvoor ze veel moeten reizen (bijvoorbeeld als piloot, steward of fotograaf). Sommigen houden ervan om met gereedschap of machines te werken, of in de buitenlucht. Anderen houden zich liever bezig met het oplossen van problemen, bijvoorbeeld als bemiddelaar of troubleshooter. ZEVENs komen we over het algemeen niet tegen in monotone banen. Ze houden van uitdagingen en kunnen in noodsituaties snel handelen.

Kotertermijn projecten die in een snel tempo afgehandeld worden zijn geschikter voor ZEVENs dan breed opgezette plannen waarbij ze het risico lopen uit de koers te raken. Ergens aan beginnen is voor ZEVENs gemakkelijk, maar door blijven gaan is moeilijk. Het is verstandig doelen te zien als een serie onafhankelijke taken. ZEVENs leren snel en al doende. Ze zijn het meest efficiënt in een nieuwe situatie of wanneer ze kunnen plannen en vervolgens delegeren. Als ze verantwoordelijk zijn voor de uitvoering kan dat op een ramp uitdraaien.

Enneagram type 7 met vleugel 8

Kenmeren van Enneagram type 7 met vleugel 8:

1. Dit zijn de meest agressieve mensen die er zijn; agressief in twee opzichten, namelijk de eisen die ze stellen aan hun omgeving en de kracht van hun ego waarmee ze die eisen afdwingen. 
2. Niemand zal deze persoon kunnen frustreren zonder dat ze het te horen krijgen.
3. Ze zijn uitbundig, praktisch en doelgericht met een zeer sterke wilskracht kunnen ze alles aan. 
4. Standvastige en krachtige optimistische leiders
5. Dit type is meer werk gericht en gedisciplineerder dan de andere type 7 

6. Ze houden van reizen en nieuwe ervaringen
7. Wanneer het mentaal minder goed gaat kunnen ze meedogenloos en roekeloos zijn en komt de compulsieve manie van de Zeven en de destructieve antisociale trekken van de Acht samen. Een valkuil voor dit type is egoïsme en narcisme. 

Kenmerken van type 7 met vleugel 8:

 1. Krachtige uitstraling:

  • Type 7 met een vleugel 8 vertoont mogelijk meer assertiviteit en een krachtige uitstraling. Ze kunnen sterker overkomen dan een typische Type 7.
 2. Directheid en confrontatie:

  • De invloed van Type 8 kan leiden tot meer directheid en confrontatie. Ze zijn misschien minder geneigd om conflicten te vermijden en kunnen assertiever omgaan met uitdagende situaties.
 3. Zelfverzekerdheid en dominantie:

  • Type 7 met een vleugel 8 kan zelfverzekerder en dominanter zijn. Ze hebben mogelijk meer vertrouwen in hun eigen capaciteiten en nemen eerder leiderschapsrollen op zich.
 4. Nemen van risico's:

  • Ze kunnen bereid zijn grotere risico's te nemen en uitdagende doelen na te streven, gedreven door de invloed van Type 8.
 5. Onafhankelijkheid:

  • De neiging tot onafhankelijkheid kan sterker worden, waarbij ze minder afhankelijk zijn van anderen en hun eigen weg volgen.
 6. Krachtigere uitdrukkingswijze van behoeften:

  • Type 7 met een vleugel 8 kan assertiever zijn bij het uiten van hun behoeften en verlangens, zonder aarzeling of terughoudendheid.
 7. Verlangen naar controle:

  • Ze kunnen een sterk verlangen naar controle hebben, niet alleen over hun eigen leven maar mogelijk ook over de omgeving en mensen om hen heen.
 8. Energie en actiegerichtheid:

  • Er kan meer nadruk liggen op energie, actie en het nemen van initiatief, aangedreven door de energie van Type 8.

Enneagram type 7 met een zes vleugel; de entertainer

Kenmerken van Enneagram type 7 met een zes vleugel:
- Dit zijn misschien wel de meest sociale en extraverte types die er zijn. Gangmakers op feestjes.

- Uitdaging voor dit type is dat ze klem kunnen komen te zitten tussen enerzijds fantaseren over het gras dat elders groener is (typsich een 7) en anderzijds onzeker te zijn, te twijfelen en bang zijn over het onbekende (type 6). 

- Je kan impulsief zijn, maar tegelijkertijd je zorgen maken over je beslissingen.

- Waar zessen gericht zijn op andere mensen om zich goed te voelen zijn zevens meer gericht op activiteiten en hun omgeving om zich goed te voelen. De combinatie zorgt vaak voor zachte lieve mensen die erg aantrekkelijk kunnen zijn

- Je ondervind wel uitdagingen en problemen met angsten, meer dan de combinatie met type 8. 

 1. Zoektocht naar zekerheid:

  • Type 7 met een vleugel 6 kan meer nadruk leggen op de zoektocht naar zekerheid en stabiliteit in vergelijking met een typische Type 7. Ze kunnen geneigd zijn om zekerheid en vertrouwen te zoeken in hun beslissingen.
 2. Overtuigingen en zorgen:

  • De invloed van Type 6 kan leiden tot meer bewustzijn van mogelijke risico's en zorgen. Type 7 met een vleugel 6 kan de neiging hebben om hun enthousiasme en optimisme te balanceren met realistische overwegingen.
 3. Betrouwbaarheid en zorgzaamheid:

  • Ze kunnen zorgzaam en betrouwbaar zijn in relaties. Type 6 brengt vaak een verlangen naar stabiliteit en verbinding met zich mee, wat kan resulteren in een meer toegewijde en zorgzame benadering.
 4. Voorbereiding en planning:

  • Type 7 met een vleugel 6 kan meer geneigd zijn om voorbereiding en planning te waarderen. Ze kunnen proactiever zijn in het anticiperen op mogelijke problemen en het plannen van hun activiteiten.
 5. Zoeken naar ondersteuning:

  • Ze kunnen de behoefte voelen aan ondersteuning en bevestiging van anderen bij hun besluitvormingsproces. Het zoeken naar goedkeuring en input van anderen kan belangrijker worden.
 6. Trouw aan verplichtingen:

  • Type 6 brengt vaak een sterk gevoel van loyaliteit met zich mee. Een Type 7 met een vleugel 6 kan meer geneigd zijn om trouw te blijven aan hun verplichtingen en verantwoordelijkheden.
 7. Angst voor gemiste kansen:

  • Ze kunnen meer gevoelig zijn voor de angst om belangrijke kansen te missen. Deze angst kan hen aansporen om grondiger te overwegen voordat ze beslissingen nemen.
 8. Balans tussen enthousiasme en realisme:

  • Er kan een balans zijn tussen het natuurlijke enthousiasme van Type 7 en het realisme van Type 6. Dit kan resulteren in een meer evenwichtige benadering van het leven.

Het is belangrijk te onthouden dat de vleugel een subtiel maar significant effect heeft op het basistype, en deze combinatie resulteert in unieke eigenschappen en gedragskenmerken.

Hoe herken je Enneagram type 7?

Hier zijn enkele aanwijzingen die kunnen duiden op een Type 7:

 1. Sfeer makersHet zijn graag geziene gasten op feestjes, echte entertainers en allemansvrienden. Heel sociaal en extravert. 
 2. Zoeken naar plezier en afleiding:

  • Type 7's hebben de neiging om actief op zoek te gaan naar plezierige ervaringen en afleiding. Ze zijn vaak enthousiast over nieuwe ideeën en activiteiten.
 3. Vermijding van negatieve emoties:

  • Ze proberen vaak negatieve emoties te vermijden en richten zich liever op positieve, optimistische gedachten en ervaringen.
 4. Veelzijdigheid en interesse in diversiteit:

  • Type 7's hebben brede interesses en zijn vaak veelzijdig. Ze houden van variatie en proberen nieuwe dingen uit.
 5. Impulsiviteit en snelle besluitvorming:

  • Ze kunnen impulsief zijn en snel beslissingen nemen, gedreven door het verlangen naar nieuwe en spannende ervaringen.
 6. Vermijding van pijnlijke gesprekken:

  • Type 7's hebben de neiging om moeilijke of pijnlijke gesprekken te vermijden. Ze willen liever een lichte, positieve sfeer behouden.
 7. Overmatig optimisme en positieve kijk:

  • Ze hebben vaak een overmatig optimistische kijk op het leven en kunnen positieve aspecten benadrukken, zelfs in uitdagende situaties.
 8. Onrust en moeite met stilte:

  • Type 7's ervaren soms onrust en kunnen moeite hebben met stilte of inactiviteit. Ze willen bezig blijven en zichzelf vermaken.
 9. Uitstelgedrag bij onprettige taken:

  • Ze hebben de neiging om taken die als onprettig of saai worden beschouwd uit te stellen en te vermijden.
 10. Enthousiast over nieuwe Iideeën en mogelijkheden:

  • Ze zijn vaak enthousiast over nieuwe ideeën, projecten en mogelijkheden. Hun geest is vaak gericht op toekomstige avonturen.
 11. Ontwijkende humor:

  • Type 7's kunnen gebruikmaken van humor en grappen als een manier om ongemakkelijke situaties te ontwijken of te verzachten.

Het is belangrijk om te onthouden dat het Enneagram een diepgaand model is, en individuen kunnen verschillende aspecten van hun persoonlijkheid laten zien op basis van verschillende omstandigheden en levensfasen. Bovendien kan het handig zijn om naar het bredere patroon van gedrag en motivaties te kijken om iemands Enneagram-type nauwkeuriger vast te stellen.

Mentaal gezond versus ongezond

Het Enneagram beschrijft verschillende gezondheidsniveaus voor elk persoonlijkheidstype, variërend van ongezond tot gezond. Hier zijn de algemene kenmerken van Type 7 op verschillende gezondheidsniveaus:

Ongezond Niveau (1-3):

 • In dit niveau kunnen Type 7 individuen neigen naar impulsiviteit, ontkenning van problemen en het vermijden van ongemakkelijke emoties. Ze kunnen op zoek gaan naar constante afleiding en plezier om pijnlijke gedachten of emoties te ontwijken. Dit kan leiden tot roekeloos gedrag, onverantwoordelijkheid en het negeren van de realiteit. Ze kunnen egoïstisch en narcistisch overkomen. 

Gemiddeld Niveau (4-6):

 • Op dit niveau kunnen Type 7's beter omgaan met hun emoties en verantwoordelijkheden, maar ze kunnen nog steeds geneigd zijn tot vermijding van onaangename situaties. Ze kunnen nog steeds te veel focussen op plezier en afleiding, wat kan leiden tot oppervlakkigheid en het vermijden van diepere emotionele betrokkenheid.

Gezond Niveau (7-9):

 • Op dit niveau ervaren Type 7-individuen een balans tussen hun verlangen naar plezier en hun vermogen om verantwoordelijkheid te nemen. Ze zijn in staat om diepgaande relaties aan te gaan, de realiteit onder ogen te zien en effectief om te gaan met ongemakkelijke emoties. Ze behouden hun enthousiasme en positieve instelling, maar niet ten koste van essentiële aspecten van het leven.

Karakteristieken van gezonde type 7's:

 1. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen:
  • Gezonde Type 7's kunnen flexibel en adaptief zijn in verschillende situaties zonder hun optimisme te verliezen.
 2. Diepere emotionele betrokkenheid:
  • Ze zijn in staat om diepere emotionele betrokkenheid aan te gaan, niet bang voor ongemakkelijke emoties.
 3. Verantwoordelijkheid en toewijding:
  • Ze kunnen verantwoordelijkheid nemen voor hun acties en zich toewijden aan langetermijndoelen.
 4. Realisme zonder verlies van enthousiasme:
  • Ze behouden hun positieve instelling, maar zijn ook realistisch en nuchter over het leven.
 5. Diepgang in relaties en interesses:
  • Ze zijn in staat tot diepgaande relaties en hebben interesse in meer diepgaande, betekenisvolle onderwerpen.

Het streven naar gezondheid houdt in dat Type 7-individuen bewust worden van hun vermijdingsgedrag, leren omgaan met ongemak en de diepere aspecten van het leven omarmen zonder hun enthousiasme te verliezen.

Uitgebreide beschrijving Enneagram type 7: De avonturier, de enthousiasteling, de levensgenieter

De Type Zeven ‘Enthousiasteling’ is meedogenloos nieuwsgierig en optimistisch, en wil graag het maximale uit het leven halen. Zevens doen hun best om negativiteit en pijn te vermijden en richten hun energie op het vinden van plezier en opwinding. Zevens kunnen zowel op het werk als thuis goed overweg met anderen, omdat ze zeer productief zijn, niet oordelend en een aanstekelijke positieve energie hebben.

 

Belangrijkste persoonlijkheidskenmerken Ennegram type 7

 • Altijd onderweg, altijd bezig
 • Breed scala aan interesses
 • Kinderlijk enthousiasme en energie
 • Nieuwsgierige, sprankelende ogen
 • Veel lopende professionele en creatieve projecten
 • Vrolijk en optimistisch; glas-halfvol ,blik op de toekomst
 • Geliefd en populair onder leeftijdsgenoten
 • Zevens worden gedefinieerd door hun verlangen om alles te ervaren wat het leven te bieden heeft, terwijl ze pijn en verveling vermijden. Voor anderen komen ze over als levendig, vrolijk en hedonistisch.

Zevens zijn vaak erg drukbezette mensen die van de ene activiteit naar de andere stuiteren in hun zoektocht om elk mogelijk beetje plezier uit het leven te halen.

Diepste angst: Zevens zijn bang om in een sleur terecht te komen en het goede leven te missen. Ze gaan met deze angst om door voortdurend op zoek te gaan naar spannende, nieuwe en leuke ervaringen.

Kernmotivaties: Zevens willen vooral vermijden dat ze zich verveeld, verdrietig of ongeïnspireerd voelen.


Enneagramtype 7 gedetailleerde beschrijving

Met grote ogen en tot de rand gevuld met eindeloze energie, zijn Enthousiastelingen de speelse en drukke optimisten van de wereld. Hun meedogenloze nieuwsgierigheid naar nieuwe informatie en ervaringen speelt een rol in hun (vaak indrukwekkende) verhalen en hun gave voor praatjes. Aan het einde van een werkdag bruist hun hoofd vaak nog van de nieuwe ideeën om te ontdekken. Het zijn charmante verhalenvertellers met een passie voor veel verschillende hobby’s, die het glas als half vol zien. Helder en expressief. Enthousiastelingen zien de wereld als hun speeltuin en kunnen worden beschouwd als de ‘eeuwige kinderen’ van het Enneagram.

Zevens zoeken plezier en opwinding als een manier om af te leiden van de donkere, pijnlijkere aspecten van het leven. Ze behoren tot de ‘hoofdgebaseerde’ triade van het enneagram, samen met de typen vijf en zes.

In tegenstelling tot de Zes, die op een eenvoudige manier met angst worden geconfronteerd, zijn de Zevens gemotiveerd om angsten te onderdrukken en te negeren ten gunste van positieve ervaringen. Aan de buitenkant lijkt dit spanningszoekende type misschien onbevreesd, maar het is wanneer Zevens leren hun angsten te omarmen dat ze echt groeien.

Vrolijk en optimistisch, Zevens kunnen negatieve emoties gemakkelijk omzetten in positieve. Intern bagatelliseren ze negatieve ervaringen en zoeken ze naar positieve kanten. Als ze gezond zijn, zijn Zevens buitengewoon opbeurende en inspirerende mensen. Als dit type minder gezond is, kan het lijken alsof hij geen voeling heeft met de werkelijkheid, of zelfs narcistisch is.

Zevens zijn vaak erg fantasierijk en creatief. Ze blinken uit in het bedenken van nieuwe ideeën en het initiëren van ervaringen. Ze kunnen echter worstelen met focus en zelfdiscipline.

 

Enneagram 7 vleugels
7 met vleugel 6: Een Zeven die in sommige opzichten op een Zes lijkt. Dit type is over het algemeen gedisciplineerder en sceptischer dan andere Zevens. Ze zijn productief, loyaal en zijn vaak sterke leiders in tijden van crisis. Veel voorkomende carrières voor de 7w6 zijn onder meer reisleider, piloot, detective, journalist en reisagent.

7 met vleugel 8: De Zeven met vleugel Acht; beide delen veel van dezelfde kwaliteiten. Ze lijken doorgaans sterker en meer carrière gedreven dan andere Zevens. De Zevenvleugel Acht is zelfverzekerd, assertief en bemoedigend. Populaire carrières voor deze personen zijn onder meer motiverend spreken, presentatoren, verkoop en management.

 

Kernwaarden van Enneagram type 7

Flexibiliteit, afwisseling, geluk en nieuwigheid.
Enthousiastelingen zoeken naar piek ervaringen en sensaties – om de waarde en betekenis van alles in zich op te nemen en te zien. Openheid in combinatie met een niet-oordelende houding is wat de Enthousiast drijft. Ze zijn van mening dat iedereen de kans moet krijgen om alles te ontdekken wat mogelijk is; elk moment heeft zijn schoonheid, zolang je maar goed genoeg kijkt.


Hoe herken je Enneagram type 7?

Met een indrukwekkend brede en verreikende verzameling talenten en interesses hebben ze een actieve verbeeldingskracht die toeneemt wanneer ze nieuwe en opwindende kansen krijgen.

Op het werk zijn ze zeer productief en kunnen ze goed met anderen overweg. Ze hebben de neiging om vrij gemakkelijk de bedrijfsladder te beklimmen en een favoriet te worden in de lunchroom.

Met een oneindig aantal onderwerpen om over te praten, trekt hun natuurlijke charisma zelfs de meest verlegen mensen aan. Wanneer ze met verandering worden geconfronteerd, lopen ze trots naar voren en doorkruisen ze moedig het onbekende.

Gezond versus ongezond type 7
Als ze mentaal gezond zijn, zien Zevens verbanden tussen hun interessegebieden en expertise, en kunnen ze hun energie verstandig richten op ondernemingen die iets ten goede komen dat groter is dan zijzelf. Door elke ervaring kunnen ze de geleerde lessen zien en dankbaar zijn voor alles wat voorbijgaat: het goede en het slechte. Hun positieve energie is aanstekelijk, gecombineerd met hun nieuwsgierigheid naar leren en openheid van geest. Beter nog: ze kunnen hun balans tussen werk en privéleven perfectioneren en tegelijkertijd tijd vrijmaken om nieuwe reizen te maken en hun persoonlijke gelukstank gevuld te houden.

Als ze mentaal gemiddeld gezond zijn, storten Zevens zich in een hoop constante activiteit en zoeken ze voortdurend naar de volgende ‘high’. Het zijn leuke, drukke en spontane individuen. Ze bestrijden hun stress met een groeiende lijst van leuke projecten om te ondernemen. Het zijn adrenalineverslaafden wiens gewoonten tot ernstige verslavingen kunnen leiden als deze verspreide energie verkeerd wordt beheerd. Toekomstgericht en bijna altijd ergens enthousiast over, herschrijven ze hun leven om het geluk te maximaliseren en de pijn te minimaliseren of zelfs te ontkennen. Om dit te doen storten ze zich in verschillende vormen van escapisme: alles van lezen, films, (extreme) sporten en romantiek tot alcohol, psychedelica en dergelijke.

Als ze mentaal ongezond zijn, raken Zevens opgebrand, cynisch en overdreven kritisch over de ogenschijnlijk onlogische systemen die hen omringen. Kleine problemen met anderen worden zeer irritant, en alles wordt plotseling vervelend. Ze kunnen ook overweldigend narcistisch worden in hun acties en presentatie: opzichtig en uitbundig. In het ergste geval krijgen ze het gevoel dat ze nooit volledig zullen begrijpen wat ze werkelijk in het leven zoeken. Door van plaats naar plaats of van persoon naar persoon te springen, verliezen ze het gevoel van gegrondheid en lijken ze in een eeuwige fantasiewereld te leven in plaats van in de realiteit. Wanneer ze beseffen dat de verzonnen wereld slechts een illusie is, verliezen ze de controle over hun humeur en vallen ze in extreme emotionele dieptepunten.

 

Groeitips voor Enneatype 7

 • Vertraag en ervaar het moment. Zevens houden ervan om bezig te blijven om zichzelf af te leiden van gevoelens van ongemak. Hierdoor gunnen ze mogelijk niet genoeg tijd om te ontspannen en aanwezig te zijn.
 • Leer de waarde van pijn zien. Zevens groeien als ze leren zien dat er schoonheid in de duisternis zit. Pijnlijke emoties zijn niet noodzakelijk ‘slecht’. Wanneer je de behoefte voelt om jezelf af te leiden van de pijn, stop dan en check bij jezelf en hoe je je werkelijk voelt.
 • Wees bereid om diep te gaan. Wanneer Zevens hun authentieke zelf met de wereld delen, kunnen ze diepe en betekenisvolle relaties aangaan. Maar als je niet bereid bent om onder de oppervlakte te gaan, zullen je relaties nooit meer dan oppervlakkig zijn. Sta jezelf toe kwetsbaar te zijn en moeilijke gesprekken te voeren wanneer dat nodig is.
 • Maak je op je gemak met eenzaamheid. Zevens zijn vaak extravert en aangetrokken tot ervaringen die grote hoeveelheden zintuiglijke stimulatie bieden. Maar hoe meer tijd je aan jezelf besteedt, hoe zelfbewuster je wordt.
 • Oefen actief luisteren. In plaats van naar andere mensen te luisteren met de bedoeling te reageren, oefen je met luisteren om te begrijpen. Niet elke uitspraak behoeft een onmiddellijk antwoord. Neem de tijd om na te denken over wat andere mensen zeggen en concentreer u op het bedenken van meer doordachte en empathische reacties.

 

Enneagram type 7 in liefdes relaties

Enneagram Type Zevens zijn leuke en enthousiaste romantische partners, en ze zijn vaak zowel onafhankelijk als creatief als het gaat om het plannen van avonturen, het snel en talentvol aan een aantal projecten werken en het bezig houden van hun partner en zichzelf. In deze razernij hebben ze echter de neiging details te missen. Ze hebben ook de neiging hun angstgevoelens te ontkennen, waardoor ze alles overslaan wat niet gemakkelijk is. Het kan er ook voor zorgen dat ze ‘overdrijven’ en egoïstisch worden als het erom gaat eerst in hun behoeften te voorzien. En laten we eerlijk zijn: het kan moeilijk zijn voor een minder energiek type om het tempo van deze extraversie bij te houden, aangezien Zevens hun lichaam en geest bijna altijd buitengewoon druk houden!

Maar wat omhoog gaat, moet ook weer omlaag gaan en uiteindelijk zal een Zeven in een relatie het werk moeten doen dat nodig is om een relatie overeind te houden, of dat nu betekent dat je moet bijdragen aan een spaarpot, rustiger aan moet doen en klusjes moet doen, of dat je de werkelijke situatie onder ogen moet zien. Dit is geen eenvoudig proces, aangezien hun echtgenoten ook vaak van hen verwachten dat ze de vreugde in hun relatie meenemen. Maar zoals bij alle processen moet er sprake zijn van een evenwicht en in dit geval bij type 7 is dat uitbundigheid en nuchterheid.

Zevens doen er goed aan om elke dag een paar stappen te vertragen, aan trainingen met een lagere intensiteit te werken, hun voedselporties in de gaten te houden, meer ‘nee’ te zeggen en te rusten, tenminste elke dag een tijdje. Ze doen er ook goed aan hun gedachten te vertragen door een dagboek bij te houden met pen en papier en een wandeling te maken (niet rennen) met hun partner om problemen met minder angst te bespreken. Een volwassen Zeven geniet ook van spirituele tijd waarin ze stress kunnen loslaten aan een hogere macht of zich kunnen wenden tot meditatie.

Bovendien kan een volwassen Zeven vrede en rust vinden door de levensplannen zich te laten ontvouwen in plaats van die van hen te forceren, zelfs als dit saai of pijnlijk aanvoelt. Dit proces kan hen zelfs helpen te beseffen dat vertragen en met mate leven in plaats van gulzigheid een behoorlijk deel van de relatiepijn waarvoor ze op de vlucht waren, zal wegnemen. In het huwelijk kunnen ze ook werken aan zelfverzachtend gedrag, zodat ze beter kunnen luisteren.

Als je van een Zeven houdt, herinner hen er dan vriendelijk aan dat het erkennen van hun emotionele pijn hen niet zal doden, maar dat het een noodzakelijk onderdeel van het leven is, een onderdeel dat hen op de lange termijn daadwerkelijk zal behoeden voor overdaad. Bied je Zeven voorzichtig de vrijheid, tijd en ruimte om deze verwerking alleen te doen, en ze zullen steeds meer afstand nemen van hun eigen wilde plannen en ervoor kiezen om keer op keer met veel loyaliteit en diepgang van je te houden.

Hoewel het misschien niet lijkt alsof hun vreugde nooit een landingsplaats heeft, is dat wel het geval, en het is erg nuttig voor hen om een veilige plek bij je te hebben om uit te rusten en om diep weggestopte, angstige gevoelens te verwerken. Het helpt ook als je een tijdje kunt blijven, zodat ze zich veilig voelen om naast vreugde of woede ook enkele echte emoties open te breken en verdriet en angst toe te geven. En om te beseffen dat ook aan deze dingen een einde komt, dat er aan gewerkt kan worden, en natuurlijk – zoals ze zelf zullen zien – dat de vreugde altijd zal terugkeren, ook al ziet het er van seizoen tot seizoen anders uit.


Lees hier alles over Type 7 in liefdes relatie met de andere types

Samenvatting type 7
Jouw onbewuste overtuiging: je wilt niet beperkt worden want dat zorgt voor frustratie. Jouw focus: je focust sterk op je eigen wil, je wilt graag aardig gevonden worden, maar gaat vaak de grens over op zoek naar je eigen plezier. Wat je vermijdt: elke vorm van beperkingen, keuzes moeten maken, jezelf ergens aan vastleggen, problemen en moeilijke situaties en emoties.
Jouw manier van aanpak: Je bent sterk gericht op toekomstige mogelijkheden en plezier. Sterktes: optimistisch, proactief, creatief, veel ideeën, snelle leerling, brede interesses, sociaal, enthousiast, sterke visie. Jouw valkuilen: te impulsief, narcisme, egoïsme, rusteloosheid, oppervlakkigheid, ongedisciplineerdheid.
Jouw blinde vlek: niet kunnen genieten van het hier en nu. Persoonlijke groei: in het hier-en-nu zijn, keuzes maken, beperkingen opleggen, jezelf verdiepen i.p.v. verbreden. Tevreden zijn, verdieping i.p.v. verbreding. Allergie voor: saaiheid, opgesloten zijn, geklaag, voorspelbaarheid, routine, zwaarmoedigheid, pessimisme, hiërarchie, grenzen, beperkingen
In rust krijg je trekken van de onderzoeker, dan kan je beter alleen zijn heb je meer focus en verdiep je jouw kennis ipv continu opzoek te zijn naar iets nieuws. In stress krijg je trekken van de perfectionist: dan word je kritisch, is niets en niemand goed genoeg en houd je anderen verantwoordelijk voor je eigen ongeluk. . Je raakt in de stress door dat je te veel dingen tegelijk doet. Je raakt overbelast. Ook door verplichtingen en beperkingen

Weten en doen

Nu heb je wellicht wat meer bewustzijn over je persoonlijkheid. Heel goed. Nu is de vraag wat ga je ermee doen?

Weten en doen zijn twee totaal verschillende dingen. Wil je het niet bij kennis houden, maar de volgende stap in je leven zetten of ben je nog niet zeker wat nu werkelijk jouw karakter is? Kom dan aan boord. Want satisfaction komt van Action!