Het enneagram

Stop met lezen! De juiste pagina voor de persoonlijkheid test staat hier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier onder kun je een test doen maar ik raad je aan eerst even te lezen:

Het Enneagram is een model dat jou helpt jou persoonlijkheid beter te begrijpen. Het model helpt jou antwoord te geven op vragen als waarom je de dingen doet die jij doet. Het legt jou blinde vlekken bloot door te laten zien welke drijfveren achter jou gedrag zitten en hoe dit komt. Welke patronen jou vormen. Het vormt als het ware een handleiding voor het leven en helpt jou bewuster te zijn van wie je bent en hoe jij de wereld en het leven benaderd. Dit helpt je ook enorm in de relaties met anderen. 

Geen enkele persoonlijkheid is beter dan de ander en geen enkel karakter valt in een hokje te plaatsen. Onze persoonlijkheid is uniek en heel dynamisch. In goede tijden komen andere trekken van ons karakter boven dan in slechte tijden. Juist omdat het Enneagram hier heel diep op in gaat is dit een van de meest waardevolle model om jezelf en de mensen om je heen beter te begrijpen en bewuster te zijn van je eigen gedachten- en gedragspatronen. 

 

Hoe dynamisch jou karakter ook is, allemaal hebben we primaire karakter trekken. Het karakter dat genetisch en in onze eerste levens jaren onbewust is gevormd. Dit krijgen we tijdens ons leven ook niet meer veranderd, jij blijft altijd wie je bent. Wel kun je jezelf sterk ontwikkelen en groeien als persoon, zowel positief als negatief. Ook hier gaat het Enneagram diep op in. 

 

Het Enneagram kan je zien als codering van jou psychologische en spirituele DNA. 

 

Plaatje toevoegen van enneagram 

Doe de test hier onder

The Essential Enneagram personality test

Dit is een van de meest efficiënte methode om na te gaan met welke persoonlijkheidstype jij de meeste overeenkomsten heb. 

Instructies

Hieronder volgen negen paragrafen die negen verschillende persoonlijkheidstypes beschrijven. Geen van deze persoonlijkheidstypen is beter of slechter dan alle andere. Elke paragraaf is bedoeld als een eenvoudige momentopname van een van de negen Enneagramtypen. Geen enkele paragraaf is bedoeld als een alomvattende beschrijving van iemands persoonlijkheid.

 

1. Lees de beschrijvingen en kies de drie paragrafen die het beste bij jou passen. Elk van de negen paragrafen beschrijft jou misschien tot op zekere hoogte, maar kies de drie die het meest op jou lijken. 

 

2. Nummer deze paragrafen van 1 t/m 3, waarbij 1 de paragraaf is die het meest op jou lijkt, 2 de daarop volgende paragraaf die op jou lijkt en 3 de derde die op jou lijkt. 

 

Tips:

A. Houd bij het maken van de keuzes rekening met de paragraaf in zijn geheel; in plaats van te focussen op een zin in de alinea gaat het erom welke paragraaf in zijn totaliteit, in essentie het beste bij jou past.

B. Als je het het moeilijk vind te kiezen bedenkt dan wat iemand in jou omgeving zou kiezen om jou te beschrijven. 
C. Patronen in jou persoonlijkheid zijn over het algemeen meest prominent en duidelijk aanwezig in de periode voordat je bewust met persoonlijke ontwikkeling aan het werk ging. Dus het kan helpen je af te vragen welke paragraaf het beste bij je past voordat je bewust met persoonlijke ontwikkeling bezig was. 

D. Lees eerst alle 9 paragrafen en rond bovenstaande instructies af voordat je doorklikt naar de achtergrond informatie over de persoonlijkheid. 

 

Zodra je deze test hebt afgerond kun je onderaan deze pagina doorgaan door over de keuze die jij hebt gemaakt meer te lezen. 

A

B

Beschrijf de service die je wilt vermelden. Of voel je vrij om de inhoud aan te passen met de werkelijke informatie die je wilt schrijven.

C

"Type C"

Het lijkt erop dat ik vrij gemakkelijk alle standpunten kan overzien. Het kan zijn dat ik soms besluiteloos overkom, omdat ik aan alle kanten voor- en nadelen zie. Het vermogen om alle kanten te zien maakt mij goed in het helpen van mensen bij het oplossen van hun meningsverschillen. Ditzelfde vermogen kan er soms toe leiden dat ik me meer bewust ben van de standpunten, agenda's en persoonlijke prioriteiten van anderen dan die van mijzelf. Het is niet ongebruikelijk dat ik afgeleid raak en vervolgens afwijk van de belangrijke dingen die ik probeer te doen. Wanneer dat gebeurt, wordt mijn aandacht vaak afgeleid naar onbelangrijke taken. Ik vind het moeilijk om te weten wat echt belangrijk voor mij is, en ik vermijd conflicten door mee te gaan met wat anderen willen. Mensen beschouwen mij vaak als gemakkelijk in de omgang en aangenaam. Er is veel voor nodig om mij zover te krijgen dat ik mijn woede rechtstreeks aan iemand laat zien. Ik houd ervan dat het leven comfortabel en harmonieus is en dat anderen mij accepteren.

D

E

F

G

H

Type "H"


Ik heb een zeer actieve geest die snel heen en weer beweegt tussen verschillende ideeën. Ik krijg graag een globaal beeld van hoe al deze ideeën in elkaar passen, en ik word enthousiast als ik concepten kan verbinden die in eerste instantie niets met elkaar lijken te maken te hebben. Ik werk graag aan dingen die mij interesseren en ik kan er veel energie in steken. Ik heb moeite met het uitvoeren van onbelonende en routine taken. Ik vind het leuk om mee te doen aan de begin van een project, tijdens de planningsfase, wanneer er veel interessante opties kunnen zijn om te overwegen. Wanneer ik mijn interesse in iets heb uitgeput, is het moeilijk voor mij om erbij te blijven, omdat ik door wil gaan naar het volgende dat mijn interesse heeft gewekt. Als iets mij in de steek laat, verleg ik mijn aandacht het liefst naar leukere ideeën. Ik geloof dat mensen recht hebben op een plezierig leven.

 


Mail jou top 3 en krijg

Een persoonlijke toelichting & gratis kennismaking

Geef ook 3 tijdstippen mee dat voor jou de whatsapp video call het beste schikt


Wil je alvast zelf verder lezen over de persoonlijkheden, check dan via onderstaande buttons de introductie.