Wat is jouw persoonlijkheid?

We zijn allemaal kudde dieren. Willen er zo graag bij horen. Maar bij horen waarbij? Als je even afstand neemt van  onze kudde, onze maatschappij, dan zie je pas hoe druk we zijn met de ratrace van ons systeem.  Niemand heeft tijd, als je in Nederland met iemand wil afspreken moet je het weken van te voren plannen. Iedereen is altijd maar druk. Maar besef je wel dat je alle tijd hebt: alle tijd van je leven. Elke dag, elke uur, elke minuut kun jij kiezen wat je met je tijd doet.

 

Je hebt alle tijd: het enige wat je moet doen is kiezen wat je met jou tijd doet.

 

En toch hebben we altijd het gevoel zo druk te zijn waardoor we niet doen wat we echt willen doen.

Hoe komt het dat je altijd druk bent en niet doet wat je eigenlijk wilt doen? Waarschijnlijk zoek je de oorzaak buiten jezelf. Je drukke baan, je gezin, afspraken, verplichtingen etc. Maar de oorzaak en oplossing zit in jouzelf, in de keuzen die jij maakt tijdens je leven. Echter doe je het meest onbewust. Want jouw persoonlijkheid stuurt jou in alles wat je denkt en doet continu onbewust aan. Dat leidt tot patronen, patronen in je denken en doen waar je je niet bewust van bent maar waardoor je elke keer tegen dezelfde dingen blijft aanlopen

Wil je meer tijd voor je hobby’s, passie en meer voldoening halen uit het leven dan begint het met het met zelfkennis: jouw patronen in het dagelijkse leven herkennen want dan kun je zelf bewust kiezen: volg je het standaard patroon, je automatische piloot en blijf je slaaf van je eigen persoonlijkheid of kies je bewust voor effectiever gedrag en doorbreek je het patroon zodat je verandering in je leven kunt aanbrengen.

Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg.

Kun je jouw karakter veranderen?

Nee, je kan jouw karakter niet veranderen maar je kan er wel effectiever mee omgaan en dat begint met zelfkennis.
Ken jij je eigen handleiding? Jouw karakter is genetisch en in jouw eerste levensjaren onbewust gevormd en je zal er heel je leven mee moeten dealen. Wel is het zo dat je karakter heel dynamisch is, sterke en zwakke kanten kent, valkuilen en kansen. Als je bewust met persoonlijke ontwikkeling aan de gang gaat kun je dus in je kracht komen staan en opbloeien. Dan is het alsof je misschien een ander karakter hebt gekregen en ben je voor jezelf en je omgeving een veel fijner persoon om mee te leven, kun je doelen bereiken en veel meer zingeving en succes ervaren. Maar je blijft wie je bent.

Veel mensen verliezen hun eigen persoonlijkheid gedurende het leven. Onder invloed van social media, de druk vanuit de maatschappij en verwachtingen van anderen pas je je steeds meer aan. Maar uiteindelijk gaat het daarom zo knagen van binnen dat er een punt komt dat je weet dat het anders moet. Dat punt is vaak na een midlife crisis of een crisis zoals een ongeluk, ziekte, scheiding, burn-out. Dan pas gaan we opnieuw opzoek naar wie we eigenlijk zijn. Ik help je daarbij.

Lost identities

Of het nu door socialmedia komt, door je ouders, door de maatschappij, door je ego wat je jezelf sinds jonge leeftijd hebt aangepraat, ergens gaande weg in jouw leven ben je jezelf verloren en ben je meer en meer gaan leven volgens de verwachtingen van de maatschappij, volgens de normen en waarden van de anderen. Je houd jezelf vooral heel druk bezig, terwijl je van binnen voelt dat er ergens iets niet klopt. Al die tijd achter je pc, in de file, dat werk waar je niet gelukkig van word, het gouden kooitje waar in je zit, die comfortzone die niet meer comfortabel is. Het knaagt aan alle kanten en toch blijf je het doen.  

Het meeste doen we onbewust, zonder er echt over na te denken en keuzes te maken. Niet zo gek dat er een wildgroei aan coaches ontstaat, er is meer en meer behoefte aan zingeving, diepgang, verbinding, omdat we meer en meer maar wat aan het rond rennen zijn en disconnected raken van de mensen om ons heen en van ons zelf.

Alle coaches die er zijn, van paarden coaches tot energetische coaches, alles kan een steentje bijdragen aan jouw geluk. Echter valt en staat alles met zelfkennis, hoe goed je coach ook is, als jijzelf niet door en door kent zijn al die coachings vormen nice to haves maar geen game changers en zal je terug blijven vallen in de oude denk en gedragspatronen.

Wil je echt verandering, dan begint het met jouw persoonlijke algoritme te begrijpen, en nee, een (online) persoonlijkheidstest volstaat daartoe niet.

We zijn allemaal genetisch en in onze jonge jaren gevormd tot unieke karakters. Vervolgens reizen we heel ons leven met onszelf, alleen besteden we maar weinig aandacht, tijd geld en middelen echt aan onszelf. Op sommige vlakken kent jou buurman je waarschijnlijk nog beetr dan je jezelf kent, in ieder geval als het om je blinde vlekken gaat. Vaak kent je buurman je nog beter dan jij jezelf kent, ookal denk jij van niet. Want zoveel doen we onbewust, wat leid tot gedrag dat onze omgeving wel waarneemt maar wat voor onszelf een grote blinde vlek is. 95% van wat we dagelijks denken en doen is hetzelfde. Stel nou eens dat we van die 95% capaciteit een klein deel gaan inzetten om jou bewust te maken van jouw eigen identiteit, zodat je de reis van je leven kan gaan ervaren! Get a real life, get on board!

Ps. Coaches die verandering beloven kun je kritisch over zijn. Ik beloof je geen verandering maar ik beloof je wel dat jij jezelf beter leert kennen, dat je de patronen van jouw persoonlijkheid dagelijks gaat (her)kennen waardoor je effectiever kan reageren en daardoor meer succesvol kan gaan leven.

Leer je grenzen verleggen, stap uit je comfort zone en ga op avontuur