Het enneagram

Onderstaand kun je een eerste persoonlijkheidstest doen, maar ik raad je aan eerst de tijd te nemen om het volgend te lezen, dit omdat het internet vol staat  met persoonlijkheidstesten, maar het Enneagram veel verder gaat.

Onze karakters zijn deels genetisch en deels gevormd in onze eerste levensjaren door wat we toen onbewust mee maakten. Als jonge baby waren we continu onze ouders en mensen om ons heen aan het scannen en die ervaring heeft ons karakter gevormd. Best een enge gedachte, het is alsof er op jonge leeftijd een besturingssysteem op je geïnstalleerd is, zonder dat je daar zelf voor kon kiezen, waardoor je geprogrammeerd bent voor het leven, want jouw persoonlijkheid stuurt vervolgens onbewust heel jouw leven alles wat je denkt en doet continu aan! Hierdoor ontstaan denk en gedragspatronen waar we onszelf meestal niet bewust van zijn waardoor we vaak tegen dezelfde dingen blijven aanlopen.

 

Het Enneagram is een model dat je helpt om jouw persoonlijkheid te doorgronden, geeft antwoord op de vragen waarom je denkt en doet zoals je doet, legt jouw patronen bloot. Deze zelfkennis kan als handleiding voor het leven fungeren. Door bewust te zijn van de manier waarop jij (en de ander) geprogrammeerd bent, kun je per situatie kiezen hoe je reageert waardoor je veel effectiever keuzes kunt maken en met jezelf, anderen en de tijd van jouw leven om kan gaan. Echter doen de meeste mensen maar wat; ze  zijn eigenlijk slaaf van hun besturingssysteem, hun karakter; zonder dat ze het doorhebben volgen ze continu onbewust dezelfde denk en gedragspatronen, blijven ze in dezelfde valkuilen stappen... Vandaar het gezegde:

"Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg"

 

Doe een eerste test hier onder of lees hier verder over het Enneagram.

Computer vs Mens

Basis algoritme/besturingssysteem

Applicaties en software modules

Karakter/persoonlijkheid = Enneagram type (zelfkennis)

Aangeleerde vaardigheden (o.a. coaching)

Doe de persoonlijkheid test 

Enneagram persoonlijkheidstest

Dit is een van de meest efficiënte methode om na te gaan met welke persoonlijkheidstype jij de meeste overeenkomsten heb. 

Instructies

Hieronder volgen negen paragrafen die negen verschillende persoonlijkheidstypes beschrijven. Geen van deze persoonlijkheidstypen is beter of slechter dan alle andere. Elke paragraaf is bedoeld als een eenvoudige momentopname van een van de negen Enneagram typen. Geen enkele paragraaf is bedoeld als een alomvattende beschrijving van iemands persoonlijkheid.

 

1. Lees de beschrijvingen en kies de drie paragrafen die het beste bij jou passen. Elk van de negen paragrafen beschrijft jou misschien tot op zekere hoogte, maar kies de drie die het meest op jou lijken. 

 

2. Nummer deze paragrafen van 1 t/m 3, waarbij 1 de paragraaf is die het meest op jou lijkt, 2 de daarop volgende paragraaf die op jou lijkt en 3 de derde die op jou lijkt. 

 

Tips:

A. Houd bij het maken van de keuzes rekening met de paragraaf in zijn geheel; in plaats van te focussen op een zin in de alinea gaat het erom welke paragraaf in zijn totaliteit, in essentie het beste bij jou past.

B. Als je het het moeilijk vindt te kiezen bedenkt dan wat iemand in jouw omgeving zou kiezen om jou te beschrijven. 
C. Patronen in jouw persoonlijkheid zijn over het algemeen meest prominent en duidelijk aanwezig in de periode voordat je bewust met persoonlijke ontwikkeling aan het werk ging. Dus het kan helpen je af te vragen welke paragraaf het beste bij je past voordat je bewust met persoonlijke ontwikkeling bezig was. 

D. Lees eerst alle 9 paragrafen en rond bovenstaande instructies af voordat je doorklikt naar de achtergrondinformatie over de persoonlijkheid. 

 

Zodra je deze test hebt afgerond kun je onderaan deze pagina doorgaan door over de keuze die jij hebt gemaakt meer te lezen. 

A

"Type A"

Ik benader dingen op een alles-of-niets-manier, vooral kwesties die voor mij belangrijk zijn. Ik hecht veel waarde aan sterk, eerlijk en betrouwbaar zijn. Wat je ziet is wat je krijgt. Ik vertrouw anderen pas als ze bewezen hebben dat ze betrouwbaar zijn. Ik hou ervan dat mensen direct tegen mij zijn, en ik weet wanneer iemand sluw is, liegt of mij probeert te manipuleren. Ik kan moeilijk zwakte tolereren, tenzij ik de reden voor hun zwakte begrijp, of ik zie dat ze er iets aan proberen te doen.Ik vind het ook moeilijk om bevelen of aanwijzingen op te volgen als ik de persoon met autoriteit niet respecteer of het er niet mee eens ben. Ik kan veel beter zelf de leiding nemen. Ik vind het moeilijk om mijn gevoelens niet te tonen als ik boos ben. Ik ben altijd bereid om op te komen voor vrienden of dierbaren, vooral als ik vind dat ze onrechtvaardig worden behandeld. Ik zal misschien niet elke strijd met anderen winnen, maar ze zullen weten dat ik erbij ben geweest.

B

"Type B"

Ik heb hoge interne normen voor correctheid, en ik verwacht van mezelf dat ik aan die normen zal voldoen.  Ik kan gemakkelijk zien wat er mis is met de dingen zoals ze zijn en hoe ze verbeterd kunnen worden.  Op sommige mensen kom ik misschien over als overdreven kritisch of veeleisende perfectie, maar het is moeilijk voor mij om dingen te negeren of te accepteren die niet op de juiste manier worden gedaan.  Ik ben er trots op dat als ik ergens verantwoordelijk voor ben, je er zeker van kunt zijn dat ik het goed doe.  Ik heb soms gevoelens van wrok als mensen niet proberen de dingen goed te doen of als mensen iets onverantwoord of oneerlijk doen, hoewel ik meestal probeer het niet openlijk aan de ander te laten zien. Voor mij gaat het werk meestal vóór het plezier, en ik onderdruk mijn verlangens als dat nodig is om het werk gedaan te krijgen.

C

"Type C"

Het lijkt erop dat ik vrij gemakkelijk alle standpunten kan overzien. Het kan zijn dat ik soms besluiteloos overkom, omdat ik aan alle kanten voor- en nadelen zie. Het vermogen om alle kanten te zien maakt mij goed in het helpen van mensen bij het oplossen van hun meningsverschillen. Ditzelfde vermogen kan er soms toe leiden dat ik me meer bewust ben van de standpunten, agenda's en persoonlijke prioriteiten van anderen dan die van mijzelf. Het is niet ongebruikelijk dat ik afgeleid raak en vervolgens afwijk van de belangrijke dingen die ik probeer te doen. Wanneer dat gebeurt, wordt mijn aandacht vaak afgeleid naar onbelangrijke taken. Ik vind het moeilijk om te weten wat echt belangrijk voor mij is, en ik vermijd conflicten door mee te gaan met wat anderen willen. Mensen beschouwen mij vaak als gemakkelijk in de omgang en aangenaam. Er is veel voor nodig om mij zover te krijgen dat ik mijn woede rechtstreeks aan iemand laat zien. Ik houd ervan dat het leven comfortabel en harmonieus is en dat anderen mij accepteren.

D

"Type D"

Ik ben gevoelig voor andermans gevoelens. Ik kan zien wat ze nodig hebben, zelfs als ik ze niet ken. Soms is het frustrerend om me zo bewust te zijn van de behoeften van mensen, vooral van hun pijn of ongeluk, omdat ik niet zoveel voor ze kan doen als ik zou willen. Het is gemakkelijk voor mij om mijzelf te geven voor de ander. Soms zou ik willen dat ik beter nee kon zeggen, omdat ik uiteindelijk meer energie steek in de zorg voor anderen dan in de zorg voor mezelf. Het doet mijn gevoelens pijn als mensen denken dat ik ze probeer te manipuleren of onder controle te houden terwijl ik ze alleen maar probeer te begrijpen en te helpen. Ik wil graag gezien worden als een hartelijk en goed mens, maar als er geen rekening mee gehouden of gewaardeerd wordt, kan ik erg emotioneel of zelfs veeleisend worden. Goede relaties betekenen veel voor mij, en ik ben bereid hard te werken om ze te verwezenlijken.

E

De beste zijn in wat ik doe, is voor mij een sterke motivator, en ik heb door de jaren heen veel erkenning gekregen voor mijn prestaties.

Ik krijg veel gedaan en ben succesvol in bijna alles wat ik opneem. Ik identificeer me sterk met wat ik doe, omdat ik denk dat je waarde voor een groot deel gebaseerd is op wat je bereikt en de erkenning die je ervoor krijgt. Ik heb altijd meer te doen dan er in de beschikbare tijd past, dus zet ik vaak gevoelens en zelfreflectie opzij om dingen voor elkaar te krijgen. Omdat er altijd wel iets te doen is, vind ik het moeilijk om gewoon te zitten en niets te doen. Ik word ongeduldig als mensen mijn tijd niet goed gebruiken. Soms zou ik liever gewoon een project overnemen dat iemand te langzaam afrondt.

F

Ik zou mezelf karakteriseren als een rustig, analytisch persoon die behoefte heeft meer tijd alleen te zijn dan de meeste mensen. Meestal observeer ik liever wat er gebeurt dan dat ik er middenin betrokken ben. Ik hou er niet van als mensen te veel eisen aan mij stellen of van mij verwachten dat ik mijn gevoelens deel. Ik kan beter in contact komen met mijn gevoelens als ik alleen ben dan met anderen, en ik geniet vaak meer van ervaringen die ik heb gehad als ik ze herbeleef dan op het moment zelf. Ik verveel me bijna nooit als ik alleen ben, omdat ik een actief mentaal leven heb. Het is belangrijk voor mij om mijn tijd en energie te beschermen en daarom een eenvoudig en zelfstandig onafhankelijk leven te leiden.

G

"Type G"
Ik heb een levendige fantasie, vooral als het gaat om wat een bedreiging kan vormen voor de veiligheid en zekerheid. Ik kan meestal herkennen wat gevaarlijk of schadelijk kan zijn en ik kan zoveel angst ervaren alsof het echt gebeurd, of de situatie gewoon in twijfel trekken of er juist tegen in gaan zonder de angst te ervaren. Ik heb de neiging om gevaar te vermijden, of heb de neiging om er frontaal tegen in te gaan, het uit te dagen. Sterker nog, soms ervaar ik niet veel angst, omdat ik met weinig aarzeling tot actie overga. Mijn verbeelding leidt ook tot de mijn vindingrijkheid en een goed, zij het enigszins ongebruikelijk, gevoel voor humor.
Ik zou graag willen dat het leven zekerder zou zijn, maar over het algemeen lijk ik te twijfelen aan de mensen en dingen om mij heen. Meestal zie ik de tekortkomingen in de visie die iemand naar voren brengt. Ik veronderstel dat sommige mensen mij als gevolg daarvan als zeer scherpzinnig zullen beschouwen. Ik heb de neiging om wantrouwend te staan ‚Äč‚Äčtegenover autoriteit en voel me niet bijzonder op mijn gemak als ik als autoriteit wordt gezien. Omdat ik kan zien wat er mis is met de algemeen aanvaarde kijk op de dingen, heb ik de neiging me te identificeren met underdog-positie. Zodra ik mij committeer aan een persoon of een doel dan ben ik daar erg loyaal aan. 

H

Type "H"


Ik heb een zeer actieve geest die snel heen en weer beweegt tussen verschillende ideeën. Ik krijg graag een globaal beeld van hoe al deze ideeën in elkaar passen, en ik word enthousiast als ik concepten kan verbinden die in eerste instantie niets met elkaar lijken te maken te hebben. Ik werk graag aan dingen die mij interesseren en ik kan er veel energie in steken. Ik heb moeite met het uitvoeren van onbelonende en routine taken. Ik vind het leuk om mee te doen aan het begin van een project, tijdens de planningsfase, wanneer er veel interessante opties kunnen zijn om te overwegen. Wanneer ik mijn interesse in iets heb uitgeput, is het moeilijk voor mij om erbij te blijven, omdat ik door wil gaan naar het volgende dat mijn interesse heeft gewekt. Als iets mij in de steek laat, verleg ik mijn aandacht het liefst naar leukere ideeën. Ik geloof dat mensen recht hebben op een plezierig leven.

 

I

"Type I"

Ik ben een gevoelig persoon met intense gevoelens. Ik voel me vaak onbegrepen en eenzaam, omdat ik me anders voel dan alle anderen. Mijn gedrag kan voor anderen als een drama overkomen, en ik ben bekritiseerd omdat ik overdreven gevoelig ben en mijn gevoelens overdrijf. Wat er werkelijk vanbinnen aan de hand is, is mijn verlangen naar zowel emotionele verbondenheid als een diepgevoelde ervaring van een relatie. Ik heb moeite met het volledig waarderen van huidige relaties vanwege mijn neiging om te willen wat ik niet kan hebben en te minachten wat ik wel heb. De zoektocht naar emotionele verbondenheid is al mijn hele leven bij mij aanwezig, en de afwezigheid van emotionele verbondenheid heeft tot melancholie en depressie geleid. Soms vraag ik me af waarom andere mensen meer lijken te hebben dan ik: betere relaties en gelukkiger levens. Ik heb een verfijnd gevoel voor esthetiek en ervaar een rijke wereld van emoties en betekenis.

 


Mail jou top 3 en krijg

Een persoonlijke toelichting & gratis kennismaking

Geef ook 3 tijdstippen mee dat voor jou de whatsapp video call het beste schikt


Wil je alvast zelf verder lezen over de persoonlijkheden, check dan via onderstaande buttons de introductie.