Life coach

Er is een wildgroei aan coaches en de impact op jouw is meestal maar tijdelijk. De kans dat je weer terugvalt in je oude gedrag is groot. De meeste coaching is symptoom bestrijding en blijft beperkt tot het niveau van jouw gedrag, en vaak zelfs maar een bepaald onderdeel van jouw gedrag omdat je met vragen zit mbt een specifiek onderdeel van je leven zoals carrière of je relatie. De oplossingen die je dan leert samen met je coach kunnen je tijdelijk helpen maar na verloop van tijd is de kans groot dat je terugvalt in je oude standaard patronen. Hoe komt dit?

Wat je hebt aangeleerd (met dank aan je coach) kun je zien als een additionele software applicatie: je hebt wat nieuwe vaardigheden op je persoonlijkheid geïnstalleerd. Maar je zit nog niet op het niveau van jouw persoonlijke algoritme, jouw psychologische DNA. Zolang je dat niet kent, die zelfkennis niet hebt is elke vorm van coaching symptoom bestrijding. 

 

Jouw persoonlijkheid stuurt namelijk alles wat je denkt en doet heel je leven onbewust aan. Het is als een algoritme, jouw besturingssysteem. Het lullige is alleen dat dit grotendeel onbewust gebeurd - en je niet beter weet want het is in je eerste levensjaren al gevormd. De meest impactvolle manier om aan jezelf te werken is jouw persoonlijkheid doorgronden, begrijpen welke patronen achter jouw gedrag en denken zitten. En dat kan. Er zijn veel persoonlijkheid modellen maar de meeste plaatsen je in een hokje (waardoor je na verloop van tijd zogenaamd een andere persoonlijkheid zou hebben want niet kan), zijn beperkt tot het niveau van jouw gedrag. Het model dat in mijn ervaring het diepste gaat en meest dynamische is, is het Enneagram

 

Stop dus  met zoeken naar een goede life coach en leer eerst jouw persoonlijke algortime kennen. Ga lezen over het Enneagram, er zijn veel boeken en doe een persoonlijkheid test. En onthoud: dit is allemaal zelf diagnostiek. Wil je jezelf echt goed leren begrijpen ga dan dit avontuur aan: